28 Temmuz 2008 Pazartesi

Neden web güvenliği?

Neden web güvenliği?

Neden web güvenliği?
Günümüzde bir çok insan artık banka işlemlerini internet aracılığıyla yapıyor. Çok ciddi rakamlarla işlemler gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca internet üzerinden alışveriş de oldukça yaygın durumda, gerek ülkemizde gerek dünyada. Bu yüzden güvenliğimize çok önem vermeliyiz özellikle de internete bağlıysak ve bu tip işlemler yapıyorsak…%100 güvenli sistem yoktur bu böyle kabul edilir ama biz önlemlerimizi artirarak ve bilinçli hareket ederek bu ihtimali en aza indirebiliriz. Bu sunumda, bunun için en temel korunma yöntemleri sizinle paylaşılmıştır.
Sadece işyerimizde değil, evimizdeki bilgisayarımızda da tehdit altındayız. Bu tehdit kimi zaman İnternet’teki bedava program sitesinden, kimi zaman hiç tanımadığınız birinden gelen e-mail vasıtasıyla gelebilir.
İnternet’e bağlanmak ve çalışmak, tropik denizde yüzmek gibidir. Dikkatsiz iseniz, köpekbalıklarına, zehirli canlılara karşı korunmasızsanız ve iyi yüzme bilmiyorsanız sürekli tehlike altındasınız demektir. Ama önlemleriniz tamamsa ve iyi bilgiliyseniz, İnternet’ in de, denizin de tadını çıkartırsınız.
Eğer internette daha güvenli kalmak istiyorsanız şu adımları uygulamalı, güvenlik duvarı, antivirüs..vb yazılımlarınızın, tarayıcınızın(browser) ve işletim sisteminizin(Windows, Linux) son güncellemelerini sürekli olarak yapmanız gerekmektedir:
Mutlaka bilgisayarınızda şu yazılımların olmasını sağlayın:
Güvenlik duvarı (Firewall)
Virüs engelleme yazılımı (Antivirüs)
Worm, truva atı..vb zararlı ajanları temizleyen bir yazılım (SpyBot, Ad-Aware)
Ayrıca şu temel kurallara da özellikle dikkat etmelisiniz:
-Tanımadığınız kişilerden gelen maillerdeki ekli dosyaları hiç açmadan hemen silin (özellikle word, excel, sunumlar, pdf, exe dosyaları).
İnternetten indirdiğiniz dosyaları mutlaka antivirüs yazılımınızla taratıp temiz olduğundan emin olun.
-Arkadaşınızdan veya başka birinden memory stick, Hard Disc, CD, DVD benzeri data aktarım cihazları kullanarak dosya alırken bu dosyaları antivirüs yazılımıyla taratın ve temiz olduğundan emin olun.
-Kişisel şifrelerinizi(banka hesapları, internet bankacılığı, web sitesi üyelikleri, alışveriş siteleri..vb) kesinlikle bilgisayarınız üzerinde tutmayınız, kağıda yazıp saklamayınız.

Hiç yorum yok: